2017-06-02

FacebookGoogleLinkedInTwitter

Historisk repertoar i dialog med nåtiden

17. juni skal avgangsstudentene ved Norges dansehøyskole vise hva de har lært gjennom sitt treårige bachelorstudium ved høyskolen. Det blir en variert forestilling med seks ulike verk.

Historisk repertoar i dialog med nåtiden

“Vi er opptatt av å gi studentene både tyngde og bredde som dansekunstnere gjennom utdanningen. Vi vektlegger derfor både historisk repertoar og samtidige dansetradisjoner i studiet. Sammen danner dette et solid fundament for dem når de etterpå skal ut og skape sine profesjonelle dansekarrierer. Årets avgangsforestilling rommer både gjensyn med historiske verk og nye verk skapt for studentene“ forklarer kunstnerisk ansvarlig og førsteamanuensis ved NDH, Kari Hoaas.

Tre epoker jazzdans
På begynnelsen av 80-tallet introduserte Carte Blanche den legendariske jazzkoreografen Molly Molloy sitt arbeid til det norske publikum. Molly Molloy var en amerikansk danser, koreograf og pedagog som jobbet internasjonalt. På slutten av 70-tallet opprettet hun sitt eget kompani i Paris og verket Exodus ble opprinnelig skapt der. Da Carte Blanche tok opp Exodus tok Molly med seg flere dansere fra Paris, der i blant høyskolelektor ved NDH, David Byer, som har innstudert verket for våre studenter.

Jo Strømgren
er en av Norges mest anerkjente og produktive koreografer. Hans koreografi Slakt ble allemannseie i 1999, da Oslo Danse Ensemble turnerte Norge rundt med Riksteatret. Katarina Bozic har danset i 11 produksjoner for Oslo Danse Ensemble, og har hatt ansvar for innstuderingen med studentene ved Norges dansehøyskole.

Katarina Bozic har innstudering av Jo Strømgrens SLAKT, med avgangsstudentene på fordypning i jazzdans. Foto: Camilla Storvollen.

Kristine Melby,
koreograf og høyskolelærer ved NDH, har skapt et helt nytt verk der studentene har vært medskapende i skapelsesprosessen. I Salt utfordres de på å uttrykke følelsesmessige tilstander og relasjoner mellom mennesker på flukt. Det kunstneriske uttrykket er contemporary-jazz.

Samtidsdans og tradisjon med internasjonal forankring

Andreas Bjørneboe
, koreograf og førsteamanuensis ved NDH, var lenge basert i New York der han blant annet jobbet med det legendariske Martha Graham-kompaniet. I Pilgrim viderefører han Graham-tradisjonen i moderne dans. I dette repertoaret er denne spesifikke teknikken tydelig og definert, oppriktig og uttrykksfull. Budskapet i koreografien er åpen og må forstås i samsvar med det musikalske uttrykket.

Kari Hoaas,
koreograf og førsteamanuensis ved NDH, turnerer internasjonalt med eget kompani. Hun arbeider ut i fra en somatisk filosofi, der studentene utforsker indre bilder og dialogen mellom følelsesmessige tilstander, bevegelseskvalitet og fysikalitet. I år har hun skapt et nytt verk i samarbeid med studentene, inspirert av hennes siste turné og arbeid i Midtøsten, en smeltedigel av kulturer, historie, religion og konflikt, et sted der kontrastene er enorme.

Studentene på fordypning i moderne- og samtidsdans utvikler uttrykket i Kari Hoaas sitt nye verk. Foto: Camilla Storvollen.

Italienske Francesco Scavetta
og hans kompani WEE har vært basert i Norge siden 90-tallet, men turnerer og jobber verden rundt. Studentene på fordypning i moderne- og samtidsdans har utforsket hans spesifikke bevegelsesfilosofi og kvaliteter, A Surprised Body, eller på norsk, en overrasket kropp. En slik kropp er en lyttende, søkende og lekende kropp, der studentene hele tiden søker etter møtene og samspillet med gruppen. Verket heter Hunting Family #Oslo.

Francesco Scavetta har innstudering av sitt nye verk med 3. årsstudentene på fordypning i moderne- og samtidsdans. Foto: Camilla Storvollen.

Med dette ønsker vi ved Norges dansehøyskole alle hjertelig velkommen til en spennende og variert forestilling, lørdag 17. juni på Riksscenen i Oslo. Forestillingen vises både kl. 15 og 19.

Billetter kan kjøpes her

På Norges dansehøyskoles Vimeokonto finner du flere glimt fra prosessen frem mot årets avgangsforestilling.

Se video fra innstudering med Francesco Scavetta her

Francesco Scavetta at the Norwegian University College of Dance from Norges dansehøyskole on Vimeo.